Mika Lehdon Iltasanomien nettisivuille 7.10 kirjoittama uutinen ”Liikenteelle suunnitellaan päästö­kauppaa koko EU:ssa – polttomoottori­autojen valmistus loppumassa vuonna 2035” käsittelee EU:n suunnittelemaa ilmastopakettia. Uudistuksen myötä muun muassa polttoaineiden jakelijat ostaisivat päästöoikeuksia ja tiukentuvien päästövaatimusten mukaan polttomoottoriautojen valmistus tulisi lopettaa. 

Mielestäni on hienoa, että Euroopan unioni ottaa merkittäviä edistysaskelia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja ympäristön suojelussa. Uutisen mukaan EU:n tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä, ja Suomi tavoittelee samaa vuoteen 2035 mennessä. Uutisessa kerrotaan niin EU:n kuin Suomenkin kasvihuonepäästöistä peräti viidennes on liikenteen aiheuttamia, joten liikenteen aiheuttamiin päästöihin on syytäkin tehdä muutoksia, jos tavoitteessa aiotaan pysyä.  

Uskon polttomoottoriautojen valmistuksen lopettamisen ja bensiinin hintaa nostavien päästöoikeuksien olevan toimiva ratkaisu asiaan. Sen kummemmin uutisessa ei tule ilmi, millä polttomoottoriautot korvataan. Mahdollisesti ainakin sähkö- ja kaasuautot voisivat olla parempi vaihtoehto. Vaikka sähköautoissa on muutamia haasteita, kuten latausasemien sijainti, autojen huomattavasti suurempi hinta verrattuna polttomoottoriautoihin ja akkujen valmistuksesta aiheutuvat ympäristöongelmat, uskon niiden silti olevan pienempi paha ympäristölle verrattuna polttomoottoriautoihin. Lisäksi kaksi ensimmäistä haastetta luultavasti ratkeaisivat, kun sähköautoja saataisiin lisää liikenteeseen.

Ennen kaikkea tärkeintä olisi toimia mahdollisimman nopeasti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Koska ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja on tarjolla, pitäisi niitä mielestäni hyödyntää tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Ilmasto lämpenee ihmisen toiminnan seurauksena koko ajan, eikä meillä ole aikaa odottaa vuosikausia parempia ratkaisuja, vaan on tehtävä päätöksiä ja hyödynnettävä jo käytössä olevia ympäristölle parempia vaihtoehtoja. 

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008317671.html