Talibanin kaapattua vallan hallitukselta Afganistanissa, on maan tilanne rappeutunut entisestään.  On surullista nähdä ihmisiä nääntyvän nälkään, sekä ihmisoikeuksia rikottavan. Naiset ja vähemmistöt ovat joutuneet entistä huonompaan asemaan, mikä asettaa heidän yhteiskuntaansa taaksepäin reilusti. 

 

Huolimatta Talibanin vallassaolosta EU haluaa tukea maata miljardin euron tukipaketilla, estääkseen tilanteen pidemmälle epävakautumisen. EU ei kuitenkaan tunnusta Talibanin hallintoa, joka on täysin korrektia, sillä valta saatiin väkivallalla ja uhkailulla, ja sellainen ei ole hyväksyttävää. Talibanin ollessa hallitsevassa asemassa 90-luvun loppupuolella, sai se oikeutetusti hirmuhallituksen tittelin. Hallinto on perustellut tyttöjen koulujen sulkemisen ja naisopettajien töihin pääsyn estämisen koronapandemian takia. Minun korvaani tämä kuulostaa hyvin heikolta tekosyyltä oikeuttamaan heidän kiellettyä agendaansa. 

 

EU:n tukipaketti tulee todellakin tarpeeseen, sillä kun Taliban on johdossa, tulevat asiat menemään mitä todennäköisimmin päin honkia. Tässä tilanteessa on tärkeää tukea kansaa, eikä hallitusta, ja olen ilahtunut siitä, että niin on tehty. 

 

https://yle.fi/uutiset/3-12140249