EU-tuet ja oikeusvaltioperiaate tulisi sitoa toisiinsa. Tämä tarkoittaa, että oikeusvaltioperiaatteiden tulee toteutua maassa, jotta se voisi saada rahallista tukea Euroopan unionilta. Henkilökohtaisesti pidän tätä itsestäänselvyytenä, mutta tilanteen laita ei ole täysin näin. Elli-Alina Hiilamon artikkelissa ” Mitä tapahtuu, jos Unkarilta ja Puolalta viedään pian EU-tuet? Meppi Sarvamaa: ’Voi olla, että meillä on paljon hurjemmat ajat edessä’” (yle.fi 5.10.2021) kerrotaan, kuinka Puolassa ja Unkarissa oikeusvaltioperiaatteet eivät täysin toteudu ja kuinka nämä valtiot saavat edelleen Euroopan unionilta esimerkiksi rahallisia tukipaketteja.  

 Artikkelissa Hiilamo kirjoittaa: ” – – oikeusvaltioperiaatteen sitominen EU-tukiin on tehokkain työkalu, joka EU:n valikoimista löytyy.” Tästä syystä olisi järkevintä laittaa tämä kaava käytäntöön, eikä vain uhitella mahdollisella rahoituksen katkaisulla. Unkarilla on myös selvästi EU-valtioista eniten tukivarojen väärinkäytöksiä ja huomautuksia niihin liittyen. Hiilamo kertoo artikkelissaan: ”Unkarin pääministeri Viktor Orbánin ja hänen lähipiirinsä on myös raportoitu hyötyneen EU:n tukirahoista merkittävästi.” En ymmärrä, miksi varojen jakamista jatketaan valtiolle, jonka johtajan tiedetään ohjaavan osan näistä omiin ja läheistensä taskuihinsa, ja ajavansa valtiota kohti totalitaristista yhteiskuntajärjestelmää.  

Oikeusvaltioperiaate on yksi tärkeimmistä Euroopan unionin arvoista ja suurin osa EU:n muista arvoista perustuu juuri tämän perustuspilarin päälle. Eikö demokratia ole jo siinä pisteessä, ettei totalitarismin pitäisi olla enää tätä päivää. 

https://yle.fi/uutiset/3-12122059