Uutisessa “Pakolaisvastaisuus kasvaa Turkissa: Talouskriisi tiukentanut suhtautumista, samaan aikaan Afganistanista tulijoiden määrä kasvaa” kerrotaan siitä, kuinka Afganistanin pakolaiset ovat suorastaan rynnineet Turkkiin ja pyrkivät sitä kautta pääsemään Eurooppaan.  

 

Kuten varmasti kaikki tietävät, Afganistanissa tilanne ei ole hyvä. Talibanin saatua maa omaan haltuunsa sadat tuhannet afganistanilaiset ovat lähteneet maasta pakoon. Mutta, kuten uutisesta tulee ilmi, pakolaisilla ei ole hyvä tilanne myöskään Turkissa. Turkissa on meneillään talouskurimus ja se on saanut turkkilaiset vihaisimmiksi siirtolaisia kohtaan. Turkkilaiset ovat jakaneet omia vihaviestejä ja rasistisia kommentteja mm. TikTok-sovelluksessa, ja jopa käyttäneet väkivaltaa pakolaisia kohtaan. Lisäksi Afganistanilais-siirtolaisten on ollut vaikea päästä maassa sairaalahoitoon ja synnyttävät äidit ovat joutuneet synnyttämään laittomilla klinikoilla. 

 

Mielestäni tällainen kohtelu pakolaisia, jotka ovat hengenvaarassa omassa maassaan ei ole oikein. Ainakin synnyttäville äideille olisi tarjottava turvallinen synnytyspaikka. Maailmalla on pula syntyvyydestä, joten tällainen touhu on kohtuutonta. Lisäksi sairaalahoitoa tulisi tarjota niille, jotka eivät omin avuin kykene selviämään. Turkin pitäisi rangaista henkilöitä, jotka puhuvat paljon rasistiseen sävyyn ja vahingoittavat siirtolaisia.  

 

Eurooppa on hieman liiankin tiukka siitä, että pakolaisia ei tänne oteta. Turkki tulee sopimaan uuden siirtolasisopimuksen afganistanilaisista, joka tulee maksamaan EU:lle maltaita. Luulen kuitenkin, että tämä on EU:lle parempi vaihtoehto, sillä siirtolaisten ottaminen EU alueella maksaisi valtioille vielä sitäkin enemmän.