https://yle.fi/uutiset/3-12146994 

 

Ylen sivuilla 17. lokakuuta julkaistussa uutisessa kerättiin tietoja siitä, millaisia toimia suurimmilla eduskuntaryhmillä on energiaköyhyyden varalle. Heti uutisen alussa kerrotaan Euroopan unionin komission jäsenmaille suunnittelemasta sosiaalirahastosta, jolla tuettaisiin energiakuluista kärsiviä kansalaisia.  

 Energiaköyhyydellä tarkoitetaan siis sitä, kun ihmisellä ei ole varaa maksaa energialaskuja esimerkiksi vähäisten tulojen takia. Mielestäni kyseistä ongelmaa tulisi hoitaa enemmän kansallisella tasolla, koska jotkin Euroopan unionin jäsenmaat ovat hyvin eriarvoisissa tilanteissa energiaköyhyyden suhteen. Esimerkiksi Suomessa on vähän energiaköyhiä verrattuna muihin EU:n jäsenmaihin, ja uutisen mukaan Suomi tulisi laittamaan rahastoon enemmän rahaa kuin se tulisi sieltä saamaan.  

 Hallituspuolueista muistutellaan, että Suomen hallitus on pienillä teoilla auttanut Suomen kansalaisia erilaisissa energiasiirtymissä. Esimerkiksi polttoaineverotuksen korotusta seurasi tuloverovähennys pieni- ja keskituloisille. Tämän tapainen toimintamalli voisi olla hyvä vaihtoehto energiaköyhissä maissa, ennen kuin tilanteeseen aletaan hankkia rahoitusta EU:n tasolta.