Yleismaailmallinen ihmisoikeus sisältää 30 artiklaa, jotka ohjeistavat meitä kohtelemaan muita ihmisiä tasavertaisuudella ja hyvyydellä. Tämä ei kuitenkaan kaikki alla toteudu. Elsa Osipova kirjoittaa Yle.fi-sivuilla (20.10.2021) Aleksei Navalnyistä, jolle on myönnetty EU:n ihmisoikeuspalkinto. Palkinto on ansaittu kovalla työllä ja uhraamisella, koska Venäjän ollessa niin korruptoitunut, Navalnyi on halunnut tehdä uhrauksia paremman tulevaisuuden puolesta. Hän on noussut Putinia vastaan ihmis- ja perusoikeuksellisissa asioissa. Myös uutisessa kerrotaan, että Navalnyin ajamat asiat ovat johtaneet hänet vankilaan ja jopa myrkytetyksi. Onko tämä oikein? 

 

Mielestäni on julmaa, et Navalnyi  joutui vankilaan ja myrkytetyksi ajamiensa asioiden takia. Eikä kenenkään täytyisi kokea sellaista. Olisi kauheaa ajatella, että koto Suomi olisi niin korruptoitunut maa, että en saisi kertoa mielipidettäni ja ajaa haluamiani asioita eteen päin. Tuen siis hänen vapauttamista, koska hän istuu vankilassa vääristä syistä. Ymmärtäisin vangitsemisen, jos tilanne olisi sellainen, että Navalnyi olisi tehnyt esimerkiksi henkirikoksen. Myös uutisessa haastateltu David Sassolin tunnustaa: Myöntäessämme Saharov-palkinnon Aleksei Navalnyille tunnustamme hänen valtavan henkilökohtaisen rohkeutensa ja muistutamme, että Euroopan parlamentti tukee hänen välitöntä vapauttamistaan  

 

Mitä sitten pitäisi tehdä? Meidän kaikkien pitäisi kiinnittää huomiomme epäkohtiin yhteiskunnassa ja taistella oikeuksiemme puolesta. Emme voi vain katsoa sivusta, mitä vääryyksiä monet ihmiset kokevat. Olen sitä mieltä, että tämmöisiin tapauksiin pitää tarttua ja auttaa. Niin kuin Ihmisoikeusjulistuksen kolmannessa artiklassa sanotaan “Kullakin yksilöllä on oikeus elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen”.