”Puolan ja EU:n kiista perustuslaista syvenee, EU kommentoi Puolan lainsäädäntöä koskevaa linjausta – "Puola leikkii tulella". Puolan perustuslakituomioistuin linjasi torstaina, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia. EU-komission mukaan se tekee kaikkensa, jotta unionin yhteinen lainsäädäntö säilyttäisi asemansa etusijalla.” Uutisoi Yle 8.10.2021.

 

Mielestäni Puolan EU-maana pitäisi noudattaa EU:n perussopimuksen artikloja ja muovata perustuslakiaan niiden kanssa yhteen sopivaksi. Jokainen EU­-maa on myös sitoutunut noudattamaan yhteistä EU-lakia, ja Puola ei ole mikään poikkeus. Yhteinen EU-laki on myös kansallisen perustuslain yläpuolella.

 

Mielestäni Puolalle pitäisi asettaa rankkoja sanktioita kuten EU-tukien merkittävä vähentäminen, jotta Puola tajuaisi, että yhteisistä säännöistä on pidettävä kiinni. Mielestäni Puolaa voisi myös uhkailla erottamisesta Euroopan unionista, sillä se voisi pelästyttää Puolan ja muutosta alkaisi täten tapahtumaan. Puolan kannalta ero Euroopan unionista ei olisi kannattava sillä Puolan kansa on hyvin EU myönteinen ja Puola menettäisi myös suuret EU-tuet.

 

uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-12135269