https://yle.fi/uutiset/3-12135269

Ylen uutisessa ‘’Puolan ja EU:n kiista perustuslaista syvenee, EU kommentoi Puolan lainsäädäntöä koskevaa linjausta – "Puola leikkii tulella" kerrotaan, että Puolan perustuslaki on ristiriidassa EU:n lainsäädännön kanssa. Unionin mukaan Puolan lait uhkaavat maan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä. Ilmoille noussut huhua, että Puolan saamat tuet EU:lta voitaisiin lakkauttaa. Polexit eli Puolan eroaminen EU:sta on myös herättänyt keskustelua.

Mielestäni Puolan pitäisi muuttaa perustuslakiaan EU säädösten mukaiseksi, koska muutkin unionimaat niitä noudattavat. Puolalla ei ole mielestäni varaa pelata omilla säännöillä, sillä Puola saa niin paljon tukea EU:lta, mikä tekee jäsenyydestä Puolalle merkittävän. Jos Puola ei tee muutoksia perustuslakiinsa, tulisi Puolan erota unionista tai ainakin EU:n myöntämien tukien pitäisi loppua.

Puolan on ymmärrettävä, mitä EU jäsenyys merkitsee, ja miten yhteisöllisyys ja tasa-arvo voidaan toteuttaa. Lain muuttaminen on varmasti vaikeaa varsinkin, jos sitä on kauan noudatettu ja on ollut osana arkea. Toisaalta kaikkeen on pystyttävä varautumaan muuttuvassa maailmassa, missä yhden lain muuttaminen ei todellakaan ole suurin ongelma.