Puolaa uhkaa poisjääminen Euroopan Unionista. Jotkut ajattelevat sen olevan hyväksi, jotkut taas vastustavat eroa henkeen ja vereen. Tapauksesta kertoo esimerkiksi Ylen uutinen Puolalaiset julistivat viikonlopun mielenosoituksissa eurooppalaisuuttaan - “Ei polexitille, me pysymme EU:ssa.” (julkaistu 11.10.2021). 

 

Uutisen mukaan Puolan kansalaiset järjestivät mielenosoituksia koskien Puolan hallinnon tekemää lakipäätös, jonka mukaan osa Euroopan lainsäädännöstä on ristiriidassa Puolan kansallisen lain kanssa. Kansalaiset pelkäävät Puolan eroamista EU:sta, mutta varsinkin EU:n muut valtiot eivät juurikaan ole sitä vastaan.  

 

Vaakakupissa on siis EU:n- ja Puolan hyvinvointi. Puolan eroamisessa olisi sekä hyviä että huonoja puolia. Puolan katsotaan toteuttaneen useita sääntörikkomuksia, kuten median ja oikeusistuimen itsenäisyyden rajoittamista. Näistä huolimatta se vastaanottaa valtavasti rahallista tukea Euroopan Unionin kassasta. Se on tietenkin pois muilta mailta, varsinkin varakkailta pohjoismailta mailta, jotka luovuttavat vuosittain EU:lle paljon rahaa. Jos Puola eroaisi EU:sta, yhä useampi valtio alkaa miettimään jäsenyyden kannattavuutta, ja uhkana olisi koko Euroopan Unionin hajoaminen.  

 

Suomen kansalaisena Puolan eroaminen ei haittaisi, sillä olemme osa EU:ta ja haluamme, että valtioiden väliset suhteet toimivat. Jos Puola on jatkuvasti kompastuskivenä EU:n toiminnassa, olisi siitä eroaminen kannattavampaa kuin siihen jääminen. 

 

Uutislinkki: https://yle.fi/uutiset/3-12137893