Uutisessa Mitä tapahtuu, jos Unkarilta ja Puolalta viedään pian EU-tuet? Meppi Sarvamaa: ”Voi olla, että meillä on paljon hurjemmat ajat edessä” kerrotaan siitä, mitä Puolassa ja Unkarissa tapahtuu, ja mitä EU:n eri toimielimet voivat tehdä korjatakseen näiden valtioiden kurssia. Esimerkiksi uuden asetuksen avulla näiltä valtioilta voitaisiin lakkauttaa tuet, jos ne eivät noudata oikeusvaltiosääntöjä. 

 

Mielestäni Unkarilta ja Puolalta pitäisi ehdottomasti viedä EU-tuet. Näiden kahden valtion tilanne on jatkunut jo vuosia, ja vaikuttaa siltä, että tukien lakkauttaminen on ainoa keino edes yrittää saada Puola ja Unkari kuriin. Olen myös täysin samaa mieltä uutiseen haastatellun professori Klemenin kanssa: ”EU-komissio on ollut liian lepsu ja hidas Unkarin ja Puolan suhteen.” Olisi jo korkea aika katkaista rahavirta, näin Puolan ja Unkarin johdot huomaisivat tulojen tärkeyden ja joutuisivat taipumaan EU:n sääntöihin. Samalla EU vahvistaisi asemaansa ja todistaisi vaikutusvaltaisuuttaan myös kaikille muille. 

 

Puolan ja Unkarin kaikki kansalaiset eivät kuitenkaan ole syypäitä heidän ahdinkoonsa. Tämä onkin kolikon kääntöpuoli. Tästä kertoo muun muassa se, että maiden kansalaiset tukevat EU-jäsenyyttä niin paljon, että maat eivät voi erota EU:sta, sillä johtajat pelkäävät sen aiheuttavan mellakoita. Uskon kuitenkin, että EU on ainut tekijä, joka voi rauhanomaisesti estää näiden kahden valtion suistumisen autoritarisuuteen. Tämän vuoksi täytyisikin toimia NYT, ennen kuin on liian myöhäistä. 

 

https://yle.fi/uutiset/3-12122059