2021 elokuussa astui voimaan koko EU:n laajuinen muutos arvolisäveroihin liittyen, joka vaikutti erityisesti verkkokauppojen toimintaan. Kaikki EU:n ulkopuolelta saapuvat tuotteet täytyy nyt tullata riippumatta niiden hinnasta. Tämä on aiheuttanut monille päänsärkyä, niin kuluttajille, kuin postin ja tullin työntekijöille. Muutoksia on täytynyt tehdä paljo, jotta verkkokaupat eivät kaadu ja pystyvät toimittamaan tilatut tuotteet. Verkkokaupoista ostaminen on todella yleistä nykyään, joten sen kaatumisella olisi erittäin huonot seuraukset.  

 

Koko posti- ja tullimaailma onyt sekaisin tästä suuresta muutoksesta. Tullattavien pakettien määrä on kokenut radikaalin muutoksen, työvoimasta on ollut pulaa ja on edelleen... Maat yrittävät parhaansa mukaan selvitä. Tämä muutos tehtiin, jotta kilpailutilanne kotimaisten ja muiden EU-maiden yrityksille olisi reilumpaa, sillä aikaisemmin kilpailuetu on ollut EU:n ulkopuolisilla.  

 

Tavallaan ymmärrän, että muiden maiden kanssa pärjääminen on suuressa roolissa nykymaailmassa, mutta tällainen muutos on ehkä hieman kaukaa haettu. Miksi laittaa kuluttajat, jotka vain haluavat yksinkertaisesti tilata tuotteita, joita ei voi itse joko hakea tai tehdä, miettimään maailman kauppakilpailun tilannetta? Ymmärrän, että tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta kaikkien maiden välillä on yritetty edistää jo pitkään, mutta tällainen muutos oli kyllä hyvin erikoinen, huonolla tavalla.  

(MTV Uutiset 9.10.2021)