Ylen 16.10.2021 julkaisemassa, joukkoliikennemuotoja käsittelevässä uutisessa kerrotaan eri EU-maiden suhtautumisesta lentämisen verottamiseen. Sen avulla pyritään vähentämään varsinkin lyhyiden lentomatkojen suosiota. Lentoveron ovat EU-maista ottaneet käyttöön muun muassa Ranska, Saksa, Hollanti ja Ruotsi. 

 Mielestäni tämä on järkevä ja erittäin tervetullut idea. Lentoliikenne on huomattava ilmaston kuormittaja. Jokainen junamatkalla korvattu lento vaikuttaisi suuresti ilmastoon, ja vain ja ainoastaan positiivisella tavalla. On melkeinpä outoa, ettei tällaista veroa ole aiemmin jo säädetty. Uutisessa kerrottiin myös, kuinka maat ovat itse alkaneet toimia kyseisen asian suhteen, koska EU ei ole ollut halukas säätämään yhteisveroa, mikä itseä ainakin jokseenkin kummastuttaa. 

 Suomessa lentoveron säätämisestä aloitettiin kansalaisaloite vuonna 2020 ja asiaan liittyvän tutkimuksen on määrä valmistua lähiaikoina. Nähtäväksi jää, saako lentovero tuulta purjeisiin. Oman näkemykseni mukaan lentovero olisi hyvä asia myös Suomessakin. Toki, lentämisen kustannusten nousu hajanaisesti asutussa maassa voisi rajoittaa matkustamismahdollisuuksia entisestään. Toisaalta lentoverolla saatavat tulot voitaisiin sijoittaa esimerkiksi junayhteyksien parantamiseen. 

 Itse olen kokenut junamatkat nautinnollisemmaksi tavaksi matkustaa, vaikka niihin menevä aika on huomattavasti suurempi kuin lentämiseen. Lentämisen helppous ei mielestäni myöskään ole aina hyvä asia. Esimerkiksi tunnin lentomatka välillä Oulu-Helsinki edesauttaa tietynlaista bisnesmies-elämäntyyliä, jossa lounastapaamiselle lähdetään lentämällä Oulusta Helsinkiin ihan vain huvin vuoksi. Tämäntapaista käytöstä voitaisiin lentoverolla rajoittaa. 

 Lentovero olisi loistava tapa muuttaa ihmisten matkustamiseen liittyviä tottumuksia. Nykyisenlainen ihmisten matkustamisrumba ei millään tavalla ole kestävää ja sen loppuminen, tai edes väheneminen, olisi hyväksi niin ilmastolle kuin itse ihmisillekin.