Kaikki tämä keskustelu Euroopan turvallisuudesta on alkanut Afganistanin romahdettua. Mielestäni keskustelu on aloitettu liian myöhään. Ihmiset ovat siinä mielessä hauskoja, että ongelmia ratkaistaan vasta kun ne ovat käsillä ja aikapommi tikittää. Pitäisi katsoa tulevaisuuteen ja näin luoda varmuutta, toki tässä pitää muistaa sivuseikka: kaikki ei ole ennustettavissa. Turvallisuus on mielestäni asia, mistä ei kuitenkaan ikinä pitäisi tinkiä 

 

Yksi asia on kuitenkin selvä. Turvallisuutta ei saavuteta aseita apuna käyttäen. Mielestäni pehmeä voima on, ehkä ei yhtä nopeaa, mutta varmasti tehokkaampaa kuin kova voima. Tämän olemme hneet vuosisatojen saatossa, kuitenkin näyttäisi, ettei tästä olla opittu mitään. Ehkä isompi kokonaisuus kuten valtio hyötyy kovan voiman käytöstä, kun taas yksilöille ja varsinkin paikallisille se on kaikkea muuta kuin hyödyllistä.  

 

EU:sta on väitetty seuraavaa: “EU välittää demokratiasta vain joissain tilanteissa ja joidenkin maiden kohdalla.” Tämän lauseen lukiessa pystyin jollain tavalla näkemään tilanteen. Tämä ei varmasti kenellekään tule yllätyksenä, että EU sulkee silmät tiettyjen kysymysten tai maiden äärellä. Jossain tilanteissa on vain parempi olla sorkkimatta uinuvaa karhua, mikä on tavallista omien etujen suojelemista, muttei tämä tarkoita, että se olisi oikein. 

 

 

https://yle.fi/uutiset/3-12130447