https://yle.fi/uutiset/3-12137893

Puolan lakiuudistus on ristiriidassa Euroopan lainsäädännön kanssa. Puolan on tulkittu vastustavan Euroopan unionia ja valmistelevan siitä lähtöä. Tämä on johtanut tuhannet ihmiset osoittamaan mieltään Puolan kaduille. Puolan on pelätty hakevan mahdollisuutta siirtyä demokratiasta diktatuuriin, jolloin kansalaisten perusoikeuksia tuskin noudatettaisiin.

Mielestäni tärkeintä Puolan tilanteessa on demokratian ja kansalaisoikeuksien täydellinen toteutuminen. Jos kansan enemmistö tukee Puolan lähtö EU:sta, tulisi tämän tietysti toteutua, mutta ilman kansanäänestyksen enemmistön tukea ei. Euroopalle on myös Puolan pitäminen Euroopan unionissa, vaikka tämä kiukutteleekin sitä vastaan, sillä lähteminen esimerkiksi antaisi Puolalle mahdollisuuden siirtyä pelättyyn diktatuuriin. Puolan lähteminen myös vaikeuttaisi kulkua maasta maahan ja maiden välinen kauppa vaikeutuisi.

Loppujen lopuksi en tiedä syitä miksi Puola kiukuttelee, mutta jos maan kansa tiukasti vastustaa Puolan lähtemistä Euroopan Unionista, syyt todennäköisesti ei ole riittävät tai heille mieluisat.