Janne Toivonen on kirjoittanut uutisen (Yle 16.10.2021) koskien lentoveroa, jota Euroopan maat ovat alkaneet ottaa käyttöön. Uutisessa kerrotaan, ettei EU ei ole edennyt lentoverojen kanssa. Lentoverolla yritetään vähentää niin sanottua turhaa lentämistä. 

 

Mielestäni lentoveron käyttöönottoa tulisi vielä harkita. Uutisessa kerrotaan, että junalla kulkeminen olisi hyvä vaihtoehto lentämiselle. Tämä on totta, mutta junalla kulkeminen on todella paljon hitaampaa kuin lentäen. Lisäksi, miten määritellään se, onko lentäminen Oulusta Helsinkiin vain hupia vai oikeasti tarpeellista? Ainakin omasta mielestäni on parempi, että lentäen pääsee nopeasti paikasta toiseen kuin, että joutuisi istumaan junassa monta tuntia.  

 

Lentoveron lisäämisen seuraukset voivat olla suuria. Nyt jo puhutaan siitä, miten maalla asutaan yhä vähemmän. Lentoveron lisääminen voi johtaa pienempien kaupunkien kuihtumiseen. Isot kasvavassa suunnassa olevat yritykset joutuvat siirtämään toimitilansa lähemmäs pääkaupunkiseutua, kun sieltä on lyhyempi matka junalla lentoasemalle, josta pääsee ulkomailla odottavien asiakkaiden luokse. Yrityksillä kuitenkin aika on rahaa, ja junamatkojen kestäessä monta tuntia, yritykset ikään kuin menettävät rahaa. Junat ovat myös ainakin nykyään enemmän sääntönä kuin poikkeuksena myöhässä, eikä se kannusta junilla matkustamista. 

 

Lisäksi lentovero voi johtaa konkursseihin, kun valmiiksi koronan takia tiukoilla olevat lentoyhtiöt eivät saa enää myytyä kotimaan sisäisiä lentoja kuluttajille. Tämä johtaa työttömyyteen, kun lentoasemat ja yhtiöt joutuvat lopettamaan toimintansa. Mielestäni lentoverolla ajetaan hyvää asiaa, sillä päästöjä pitäisi vähentää, mutta asiaa tulisi miettiä kaikilta kanteilta ennen lopullisia päätöksiä. 

 

https://yle.fi/uutiset/3-12145655