Lokakuun alussa Kroatian ja Bosnia ja Hertsegovinan rajalla useat eurooppalaiset kuvasivat siirtolaisten pahoinpitelyä. Lokakuun 8. päivä Yle.fi-sivuilla julkaistiin uutinen liittyen tapahtuneeseen sekä ihmisoikeuksiin. Suomen sisäministeri Maria Ohisalo otti asiaan kantaa, kun useat mediat julkaisivat videoita, joissa siirtolaisia työnnettiin väkivalloin pois Euroopan Unionin rajojen sisältä. “Ihmisoikeuksia on kunnioitettava samalla, kun Euroopan unioni suojelee ulkorajaansa”, kommentoi Ohisalo.  

 

Olen Ohisalon kanssa samaa mieltä. Rajojen turvaaminen on tärkeää, mutta yhteisiä lakeja ihmisoikeuksista on noudatettava. Siirtolaisten hakkaaminen pampulla kommandopipo päässä ei edistä yhteistyöhalukkuutta.  

 

Osa jäsenmaista on toivonut rahoitusta aitojen ja muiden esteiden rakentamiseksi, sillä esimerkiksi Valko-Venäjä on yrittänyt usuttaa ihmisiä EU:n puolelle. Fyysisten aitojen rakentaminen ei kuitenkaan ole ratkaisu ongelmiin. Pahimmassa tapauksessa ongelmat lisääntyvät, kun ihmiset yrittävät esteiden ylittämistä. Rakentamiseen kuluu resursseja, aikaa ja voimavaroja, joten kannatuskaan ei tulisi olemaan suurta.